Tradycja tłustego czwartku
04.04.2019
Tradycja tłustego czwartku
Tłusty czwartek- w kalendarzu chrześcijańskimi to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, zwany także jako zapusty. W Polsce zgodnie z tradycją, w tym dniu dozwolone jest objadanie się
Staropolskie przysłowie mówi: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek”. Dawniej za symbol tłuszczu uchodziła słonina która zjadano kawałkami, popijając obficie alkoholem.
W Polsce, jeszcze w XVI w. pączki z chlebowego ciasta były nadziewane słoniną, pieczoną na smalcu. W krajach zachodnich były one drożdżowe, nadziewane migdałami i orzechami, potem dżemem, owocami.
Pączki okrągłe, jakie obecnie znamy, zaczęto jeść dopiero dwa stulecia później- w XVIII w. Pączek ma od 250 do 350 kalorii. Wg. tradycji w tłusty czwartek trzeba zjeść jednego pączka- kto tego nie zrobi, naraża się zgodnie z przesądem, na utratę szczęścia.
Słuchacze UTW już po raz 18- delektują się pączkami, racuchami, faworkami. Urszula Szałapska przygotowała szereg informacji o tej tradycji. Były piosenki, żarty i kawały. Alicja Sęderska zaś pochwaliła się swoją hodowlą storczyków- przywiozła najdorodniejsze okazy wzbudzając zachwyt wśród słuchaczy UTW.
Zdjęcia: Zbigniew Skawiński